header
menu_left
 
Tokaj Reneszánsz Évjáratok
 

2006.

Késői rügyfakadás és virágzás követi a hosszú telet, változékony a nyár (hideg június, forró július, mérsékelten meleg augusztus) és szép napsütéses, meleg az ősz.
Az aszúsodás lassan indul, kevés de kiváló minőségű aszú szemeket szüretelünk, melyeket finom botritisz, erőteljes töppedés, barna érett magok jellemeznek.
Az 2006-os év jellege – szőlő, aszúsodás tekintetében – sokban hasonlít a 2005-ös évhez, mindkét évjárat kitűnő, de ez az év talán még tökéletesebb.


2005.

Kiemelkedő minőségű borokat termő év, tiszta ízű, a 99-es évjárathoz hasonlítható egyensúlyú, magas savú és szerkezetű aszúborokkal. A szőlő későn kezd érni, de a hosszú és száraz ősz Tokajban az előzetes várakozásokat messze felülmúló eredményeket hoz.
Viszonylag kevés, de tökéletesen töppedt és gazdag aszúszemeket szüretelünk.


2004.

A korábbi évekre jellemző korai érésű évjáratok sorozata a 2004-es évvel megszakadt. A hűvös, csapadékos év késői érést, és hosszú szüretet eredményez. Valószínűleg az elhúzódó virágzás miatt, a fürtök érése nagyon egyenetlen. Szépen érett aranyló fürtök szomszédságában még zöld, alig érett fürtök sorakoznak. A többszöri válogatás és a szedések időpontjának helyes megválasztása kulcsfontosságú. A sok nehézség ellenére finom, szép egyensúlyú, nemes édes borokat adott az évjárat. Elegáns, gyümölcsös, kiváló kisebb puttonyszámú aszúk várhatók az évtől.

 

2003.

Az Európa-szerte szélsőségesen forró és aszályos esztendő, Hegyalján is emberemlékezet óta az egyik legmelegebb év - bár mérsékeltebb, mint tőlünk nyugatabbra -, és a legkorábbi érésű évjáratot adja. A már tökéletesen érett szőlőszemekre csak viszonylag későn érkezik a Botrytis. Lassan dolgozik, de különlegesen gazdag aszúszemeket terem. Októbertől aztán egészen csapadékosra fordul az idő, ami felgyorsítja a nemes rothadás intenzitását. A korai fagy és első hó (október 23.) ellenére még sokáig szüretelünk, amit az esők többször félbeszakítanak. Nagyon összetett, sokféle, komplex borokat adó évjárat.

 

2002.

Újra egy forró nyarú és rendkívül korai érésű évjárat, olyan mintha borai két évjáratból készültek volna. A borvidék déli részén már szeptemberben lehet aszúszemeket válogatni. Aki élni tud e lehetőséggel, a nagy, klasszikus aszús éveket (mint 1999.) idéző, hosszú borokat készít, nagy savakkal és koncentrációval. Az októberi és novemberi szüretből készült édes borok botritiszesebb jellegűek, lágyabb struktúrával és savakkal bírnak. Az évjárat különlegesen alkalmas a különböző termőhelyek mineralitásának kimutatására.

 

2001.

Nehéz évjárat, ami próbára teszi a szőlészeket és borászokat. Talán sokan éppen ezért szeretjük. A nyár az augusztus első felét kivéve enyhe és csapadékos. A szőlő későn érik és sok helyütt a botrytis is egy túl korai arcát mutatja. Aztán az októberi szép idő visszahozza a reményeinket és végül, bár sok odafigyeléssel és válogatással, de sikerül finom aszúszemeket szüretelni. Kissé lágy, erőteljesen botritiszes aszúszemek ezek, melyek karakteres jelleget kölcsönöznek a finom, elegáns, selymes textúrájú boroknak. Inkább a hárslevelű évjárata.


2000.

Egészen különleges, gazdag évjárat. A rendkívül hamar beköszöntő száraz és forró nyár minden eddiginél korábbi érést eredményez. Az aszúszemek egyedülálló minősége és a szüreteléshez kedvező meleg, száraz ősz miatt az aszúszemeket több mint két hónapon keresztül válogattuk. Az aszúsodás egészen finom botritisszel indult és erőteljes töppedésben folytatódott. Káprázatos aromái a fehér húsú őszibarackot, az ananászt, a tejkaramellát, trópusi gyümölcsöket idézik.

 

1999.

Nagy, klasszikus tokaji évjárat. Száraz, forró, nyár, melyet korai, de kiegyenlített érés követ. Az aszúszemek csodálatosak: a botritisz a legfinomabb formájában van jelen. A szemek tökéletesen töppedtek, az ízük az aszalt gyümölcsökére emlékeztet: gazdagsága nemcsak a rendkívüli cukortartalomban, hanem a gyümölcsös savakban is megnyilvánul. A borokat friss és szárított gyümölcsök, precíz, kristálytiszta struktúra, hosszú ízek, és tökéletes egyensúly jellemzi.


1998.

Hűvös, csapadékos évjárat. A nyár is hűvösebb, csapadékosabb a megszokottnál, majd az őszi esők is a botrytis erőteljes megtelepedésének kedveznek. Viszonylag sok, de kevésbé töppedt aszúszem terem. A borokra intenzív botrytis-jelleg, a citrom, a narancs jegyei, fűszeres illatok jellemzőek. Elegánsak, finomak, szájban kerekek, krémesek, harmonikusak, szép egyensúllyal. 

 

1997.

Késői, kissé hűvös évjárat. Az ősz száraz és napos, azonban a szőlő csak későn kezd érni. Csapadék híján a szőlőszemek október közepéig egészségesek maradnak. A botrytis egészen későn érkezik, akkor aztán csodát tesz. A már elvékonyodott szőlőhéjon, a napos, száraz, de már hideg idő kitűnő aszúsodást eredményez: szép, egészségesen töppedt, gazdag aszúszemeket. Nem sokat, de az a nagy éveket - mint az 1993-as -  idézi. A borok rendkívül lendületesek, gyümölcsösek, a kajszi, az aszalt gyümölcsök, a füge ízeivel, élénk savakkal, hosszú ízzel, gyönyörű struktúrával.


1996.

Enyhe a nyár. A szeptember változékony, a szép napos időszakokat gyakran esős napok követik. A szőlő csak későn kezd érni. A kissé megduzzadt szemeken hamar megjelenik a botrytis, de a gyakori záporok miatt intenzív töppedés nem történik. Az évjárat borai jellegzetes botritiszes karakterrel bírnak: narancshéj és a citrusok illata jellemző, szájban pedig kerek, rendkívül krémes, vastag, ugyanakkor laza szerkezetű borok. 

 

1995.

A száraz és forró nyarat esős szeptember követi, melynek hatására erőteljes a botritiszesedés. Október a vénasszonyok nyarát hozza, a nemesen rothadt szőlőbogyók gyorsan és szinte teljesen összetöppednek. Sok a kitűnő aszúszem az éven. A borok citrusosak, fűszeresek, hosszú, friss savakkal.

 

  directinfo logó