header
menu_left
 

Immáron harmadik alkalommal tartotta meg Szüreti Mulatságát a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Vinum Regum Rex Vinorum Tokaji Borrend 2010. október 2-án.

Az évrol-évre megrendezésre kerülo rendezvény célja a már felavatott tiszteletbeli borlovagok meghívása egy kellemes hangulatú, a szüret kezdetét ünneplo mulatozásra, melyet egy egész napos program sorozat keretében az egyesületet tömöríto borászatok képviseloivel tölthetnek el a világ minden pontjáról érkezett vendégek.Idén a Royal-Tokaji Pincészet adott otthont az eseménynek, ahol az újonnan elkészült érlelo tér nyújtott nagyszeru helyszínt a borászatok által szervezett borkóstolónak, a szarvashúsból elkészített fenséges ebéd elfogyasztásához és még a délutáni táncháznak is, ahol a vendégeink lemozoghatták a finom, borban-ételben bovelkedo lakomát.
A Tokaj Reneszánsz Egyesület felügyelete alá tartozó Vinum Regum Rex Vinorum Tokaji Borlovagrend feladatául tuzte ki a történelmi tradíciókkal és kivételes egyediséggel rendelkezo Tokaji bor világhírnevének méltatását, megismertetését azokkal, akik számára még felfedezésre vár e különleges, természet adta adomány.

A borlovagrend rendezvényei közül kiemelkedo fontosságú a lovaggá ütés szertartása, mely ceremónia az osi hagyományok megorzésén alapul.A szüreti mulatság délutánján a Vinum Regum Rex Vinorum Borrend és a Tokaj Reneszánsz, Tokaji Nagy Borok Egyesülete tiszteletbeli lovaggá ütötte David Copp és Wojciech Bonkowski nemzetközi szakírókat, Ronn Wiegand MW MS borszakértot, Barsi Szabó Gergely és Donald Edwards londonban tevékenykedo borpohárnokokat (sommelier), valamint Cecei-Horváth Gergelyt, a Kéhli Vendéglo igazgatóját.A felavatott tiszteletbeli borlovagok ünnepélyesen esküt fogadtak, hogy a Tokaji Vinum Regum, Rex Vinorum Borlovagrend eloírásait megtartva, a Tokaji bor hírnevének megorzéséért és annak elterjesztésével munkálkodni fognak.


Tokaji boraink sikere a világ nemes édes- és likőr borainak találkozóján

Az andalúziai Jerez de la Frontera 2010. május 30 - június 2. között hetedik alkalommal adott otthont a legjobb nemes édes- és likőr borok részvételével zajló VINOBLE nemzetközi kiállításnak.

A világon egyedülálló esemény 1998 óta kerül megrendezésre. Eddig valamennyi Vinoble kiállításon jelen voltak a tokaji borok.

A sherry őshazájában a világ 25 borvidékről (Sherry, Madeira, Oporto, Languedoc-Roussillon, Bordeaux, Navarra, Alicante, California, Canada, Penedes, Montilla-Moriles County de Huelva, Austria, Tokaj, Alsace, Canary Islands, Italy, Argentina, Málaga, Cava, Santorini, Valencia, Jumilla, Rioja and Ribera del Duero) sereglettek össze a kiállítók a festői szépségű környezetben megrendezett nemzetközi találkozóra.

A négy napos rendezvényen 150 pincészet mutatta be borkülönlegességeit a közel 10.000 főt számláló nemzetközi vendégseregnek, akik között szakírók, kritikusok, kereskedők, "Master of Wine" szakértők idén az eddiginél még nagyobb számban képviseltették magukat.  

A Spanyol Borakadémia által szervezett rangos esemény a 15 tokaji pincészet egységes képviseletét ellátó Tokaj Reneszánsz Egyesületnek köszönhetően ismételten jelentős magyar részvétel mellett zajlott.
A kiállításon új részvevőnek számító Alana-Tokaj és Gróf Degenfeld Pincészetek mellett a már az előző években is bemutatkozó Patricius Borház és Disznókő Pincészet képviselték a tokaji borvidéket saját standdal a kiállításon.

A Vinoble alatt lezajlott kísérő programok közül az első mesterkurzuson a tokaji boroké volt a főszerep. A Tokaj Reneszánsz Egyesület jelenlévő négy pincészetének a boraiból összeállított borsor és a kóstolóhoz kapcsolódó előadás a pincészetek képviselőitől felejthetetlen élményt nyújtott a kurzus részvevőinek.

Hatalmas sikert aratott az idén először megrendezett Master of Wine Grand Tasting mesterkurzus is, mely hét Master of Wine szakember részvételével zajlott. (Ulf Sjodin MW, Mai Tjemsland MW, Peter Koff MW, Sarah Jane Evans MW, Bob Paulinski MW, Colin Gent MW, Pancho Campo MW) A nemzetközileg legelismertebb szakemberek által bemutatott, a világ legjobb édes-, likőr és nemes boraiból összerakott borsorból természetesen nem hiányozhatott a tokaji bor sem. A Disznókő 1993-as évjáratú 6 puttonyos tokaji aszúja nagyszerűen helyt állt a különlegességeket reprezentáló szakmai eseményen.

A tokaji borok ismételten hírnevükhöz és rangjukhoz méltóan szerepeltek a Vinoble kiállításon. A négy nap alatt a tokaji pincészetek a leglátogatottabb standok közé tartoztak.

Tokaj Nyitány 2010

Tokaji, finom falatok, jó zene. Erről szól a Tokaj Nyitány 2010. Szeretnénk az új évjáratokat, új borainkat minden érdeklődőnek megmutatni, egyben szeretnénk jól érezni magunkat, és együtt örülni. Nem csupán a palackok nyílnak meg, de megnyílik a tokaji előtt az ízek birodalma is. Az eseményen Litauszki Zsolt vezette mesterkurzuson lehet megkóstolni, milyen ételeket képzelt el a Michelin Guide által Bib Gourmand minősítést kapott 21 Étterem séfje a különböző tokaji borokhoz. Társa lesz ebben Christophe Deparday francia mesterszakács, a Pierrot Étterem új séfje. És ez még nem minden: a magyar blogszcéna három trendszetter gasztrobloggerre, a Chili &Vanília, a Fűszer és Lélek és a Malackaraj írói vállalkoztak arra, hogy ők is megmutatják, mit képzelnek el a tányérra a tokaji borok mellé. Este pedig két koncerttel ünnepeljük meg az új évjáratot.

Mi kinyitjuk a kapukat, szeretettel látunk mindenkit!

http://tokaji.hu/tokajnyitany2010/

Tokaj Nyitány 2010 az m1 Nappali műsorában /42 perc:10 másodperctől/

Az első tokaji borbemutató Londonban

"Magic of Tokaj", avagy "Tokaj Varázsa" címmel november 2-án az angol Decanter magazin megtartotta az első Tokajnak szentelt bemutatót a londoni Vintner's Hall-ban.

Az ITD Hungary Zrt által támogatott egész napos rendezvénysorozaton 13 minőségért elkötelezett tokaji borászat vett részt (Alana-Tokaj, Béres, Bodvin, Chateau Dereszla, Chateau Pajzos, Gróf Degenfeld, Disznókő, Dobogó, Patrícius, Pendits, Royal-Tokaji, Samuel Tinon, Sauska-Tokaj), melyen kora délutánig a szakmai vendégek kóstolhattak, később pedig a fogyasztók számára nyílt meg a lehetőség elmélyedni a tokaji borok világába.

Stephen Brook MW, a Decanter magazin szakírója egy 100 fő részére szervezett Masterclass (szeminárium) keretein belül mutatta meg az érdeklődő közönségnek a 11 borból álló borsort, mely a száraz furminttól kezdve, a szamorodni és késői szüretelésű borokon keresztül, az aszúk és aszúeszencia világáig teljes és tökéletes képet mutatott az egyedülálló borvidék sajátos adottságairól.

A közönségnek szóló kóstolón Hugh Johnson is részt vett személyesen és a tokaji borokat méltató előadásával rátette a koronát az egész napos rendezvénysorozatra.

A résztvevő Tokaj Reneszánsz Egyesületi tagok nagyra értékelik a lehetőséget, hogy egy jól szervezett eseményen megmutathatták boraikat a világ minden pontjáról össze sereglett szakmai látogatóknak, valamint az újdonságokra éhes borbarátoknak és remélik, hogy ez a bemutató egy jó kezdete lesz a tokaji borok hosszú távú sikerének az Egyesült Királyságban.

 

2009. November 21-től látogatható a Tokaj-Hegyaljai Borok Házában lévő interaktív borászati kiállítás.

A Tokaji Borvidéket bemutató interaktív bemutatót a Tokaj Reneszánsz, a Tokajvinum Hungaricum Egyesület, a Tokaj-hegyaljai Borút Egyesület és a Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanácsa konzorciuma hozta létre a Bormarketing Kht. támogatásával, melynek működtetését a helyi TDM munkaszervezete, a Tokaj Marketing Nonprofit Kft. biztosítja.

Az épület földszinti termeiben kialakított látványelemeken keresztül a turista, vagy a borszakértő átfogó képet kaphat a bor fajtáiról, a nagykiterjedésű borvidék talajszerkezetéről, az aszú korosodásának stációiról, a különböző szőlőből készült borok illatáról, a bortörvényben engedélyezett szőlőfajták ismertető jeleiről, a táj történelmi, kulturális, ökológia és épített örökségben jelenlévő értékeiről.

Ez a kiállítás egy sűrített bemutatása a Tokaj-Hegyaljai borkultúrának, amely a látogatót az összes szükséges lexikális információ megadásával, de alapvetően az érzékszervein keresztül, élményszerűen (színek, illatok) vezeti be a tokaji borok világába, és engedi tovább a pincékbe és borászatokba tett kóstolásokra.

A kiállítás hét első napjain (hétfőtől-szerdáig) bejelentkezés alapján, a hétvégi napokon pedig állandó jelleggel nyitva áll az érdeklődő látogatók számára.

  directinfo logó